Laserska operacija proširenih vena

Proširene vene

Svaka druga osoba na planeti ima u nekom životnim periodu proširene vene, čemu doprinose razni faktori kao što su: sila „zemljine teže“, životne navike u vidu predugog sedenja i stajanja, pritisak ploda na venske krvne sudove tokom trudnoće, takođe i nasledni faktori.

Prvi znak venske slabosti je povremen osećaj težine u nogama. Nelečeno početno stanje može da dovede do razvoja venskih bolesti i pratećih komplikacija. Pojava vidljivih mreža kapilara na koži, nabreklih potkožnih vena, oticanja nogu, ukazuje na prisustvo problema koji nadalje dovode do promena na koži ili rana. Jednom proširene vene ostaju zauvek takve.

Venski zalisci

Proširene vene

Vene sprovode krv u srce suprotno zemljinoj teži i zbog toga u njima postoje zalisci, koji sprečavaju da se krv vraća u donje delove tela. Problemi nastaju kada zalisci popuštaju rezultujući zaostajanje krvi u venama i stvaranje proširenja. Na tim mestima se nakupljaju trombociti od kojih mogu da se formiraju ugrušci. Oni vremenom mogu potpuno zatvoriti venu i usloviti odumiranje okolnih tkiva. Takođe, ugrušak može da se otkine i izazove začepljenje u gornjim partijama tela. Neke od tih komplikacija mogu da budu fatalne, pa je u tom smislu prevencija i lečenje od velikog značaja.

Dijagnostika

Uvođenje kolor doplera u svakodnevnu praksu, jedan je od najvećih doprinosa u dijagnostici i lečenju bolesti vena. Detaljan pregled venskog sistema pomoću kolor doplera predstavlja ključni faktor za planiranje i redosled lečenja. Pregled je bezbolan i nema štetnih efekata na organizam a merenjem intenziteta protoka i smera strujanja krvi kroz venu dobija se najbolji uvid o postojanju oštećenja, stepenu i lokaciji poremećaja. 

Color Doppler dijagnostika Arterijska i venska cirkulacija nogu

Putevi lečenja

Za preventivu i lečenje primenjuju se različite medicinske tehnike i tretmani. S obzirom da se proširena vena ne može oporaviti, korišćenjem elastičnih zavoja i čarapa se problem ne leči, već se ublažavaju tegobe, zajedno sa uzimanjem lekova protiv zgrušavanja krvi i previjanjem rana, ukoliko je potrebno. Od površinskih vena je najčešće začepljena glavna vena safena i njene pritoke i da bi se izbegao rizik od tromboflebitisa, takvu bi venu trebalo operisati.

Operacije vena se vrše hiruškim putem ili nekom od najnovijih endovaskularnih metoda-bez reza, gde spada upotreba lasera. Laserska operacija proširenih vena je minimalno invazivna metoda koja predstavlja modernu zamenu klasičnom hiruškom zahvatu.

Laserska operacija proširenih vena

Laserska energija iz diodnog laserskog uređaja se dovodi uvođenjem laserske niti do željene lokacije unutar vene. Tretman se izvodi pod tzv. tumescentnom anestezijom, pri kojoj se anestetik pomešan sa fiziološkim rastvorom aplikuje na više mesta duž vene. Delovanje lasera se prati ultrazvukom i istovremeno se kontroliše količina energije koja se emituje unutar vene. Pomoću laserskog zraka zatvara se vena koja je sklona trombozi. Na taj način se zaustavlja tok bolesti i sprečava mogućnost nastanka komplikacija, koje mogu biti fatalne.

Laserska operacija proširenih vena

Lasersko uklanjanjeproširenih vena, takođe, daje veoma dobre estetske rezultate s obzirom da nestaju vidljiva, modra, proširenja na koži. Pacijent nakon operacije odlazi kući i sutradan se vraća uobičajenim aktivnostima.

Zbog svoje efikasnosti, bezbolnosti, sigurnosti, izostanka komplikacija, komfornosti i veoma visokog procenta uspešnosti laserska metoda predstavlja metodu prvog izbora u lečenju proširenih vena koja omogućuje pacijentima već sledećeg dana povatak u svakodnevne aktivnosti.

Izgled noge pre i posle laserske operacije

Posle laserske operacije venaPre laserske operacije vena

Endovaskularni hirurg poliklinike "Kuća zdravlja":
  • dr sc. med. Živojin Jonjev - kardiohirurg i endovaskularni hirurg